Op non-actiefstelling en schorsing (2024)

Een werkgever kan besluiten om jou te schorsen of op non actief stellen. Het gevolg van een schorsing en op non-actief stelling is vrijwel hetzelfde. Je mag geen arbeid meer verrichten en bent niet langer welkom op de werkvloer. Dit is een ingrijpende maatregel. De werkgever mag enkel tot deze maatregel over gaan als hier een goede reden voor is.

Ben jij geschorst of op non-actief gesteld? Schakel dan direct onze hulp in. Een schorsing kan namelijk behoorlijk wat gevolgen hebben. Wij adviseren je vrijblijvend en schakelen de hulp van een van onze advocaten in indien dit nodig is. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Wat is non-actief stelling?

De werkgever kan jou ook op non-actief zetten. Bij een non-actiefstelling word je vrijgesteld van werkzaamheden. Hoewel het in de praktijk hetzelfde resultaat heeft als een schorsing, is dit wel een iets neutralere maatregel die de werkgever kan inzetten. Je kunt bijvoorbeeld op non-actief worden gesteld als je boventallig wordt verklaard of als er een verdenking is van een misdraging. Ook kan de werkgever jou op non-actief stellen tegen het einde van jouw dienstverband.

Wat is een schorsing?

Een schorsing is een officiële maatregel. Eigenlijk is het een soort straf. Meestal volgt er een onderzoek en/of ontslag op staande voet. De werkgever kan jou schorsen als hij denkt dat je je ernstig hebt misdragen. Hierbij kun je denken aan het plegen van fraude of diefstal op de werkvloer. Als de werkgever jou schorst, dan moet die maatregel wel in verhouding staan met waar hij jou van verdenkt.

Er zijn verschillende voorbeelden waarbij de rechter het ontslag na diefstal heeft teruggedraaid. Zo werd een medewerker van de Action op staande voet ontslagen na diefstal van een tasje van 3 ct. De rechter oordeelde dat, hoewel hij het tasje had moeten afrekenen, het gaat om een vrijwel waardeloos voorwerp. Het vergrijp stond dan ook niet in verhouding tot de vergaande gevolgen van het ontslag. Krijg je op deze manier ontslag, dan ben je namelijk niet alleen direct je baan, maar ook jouw recht op een WW-uitkering kwijt.

Wat is het verschil is tussen een schorsing en non-actiefstelling?

Een schorsing is een disciplinaire maatregel (een straf). Deze kan worden toegepast indien je jezelf hebt misdragen. Een non-actiefstelling is een ordemaatregel. Deze kan worden toegepast bijvoorbeeld als je boventallig verklaard bent bij een reorganisatie. Bij beide heb je in principe recht op loon. Hoewel de begrippen veel door elkaar heen worden gebruikt, is er dus wel degelijk een verschil.

Ingrijpend middel

Schorsing wordt gezien als een ingrijpend middel dat niet lichtvaardig ingezet mag worden. Er wordt dan ook aangenomen dat een werkgever de werknemer alleen schorst als hij daarvoor een redelijke grond heeft. Een werkgever moet zich als goed werkgever gedragen en daardoor van te voren een zorgvuldige afweging te maken of een schorsing of non-actiefstelling is toegestaan. Soms kunnen er in een cao of arbeidsovereenkomst afspraken staan die beschrijven om welke redenen, op welke manier en voor hoelang een schorsing of non-actiefstelling kan plaatsvinden.

Wat zijn goede redenen voor een schorsing of non-actiefstelling?

De werkgever is verplicht de reden van de non-actiefstelling schriftelijk aan jou mee te delen. Welke redenen kan hij aandragen?

  1. Misdragingen van de werknemer
  2. Een verstoorde arbeidsrelatie
  3. Conflicten tussen werknemers onderling
  4. Als er onderzoek moet worden gedaan naar eventuele misdragingen van de werknemer
  5. Veranderingen binnen het bedrijf
  6. Slecht functioneren of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
  7. Verwijtbaar gedrag

1. Misdragingen van de werknemer

Van misdragen is sprake als jij je bijvoorbeeld schuldig maakt aan diefstal, fraude, geweld of ongewenst gedrag (seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, agressie en geweld). Wil je je baan houden, dan is het slim om je excuses aan te bieden en vooral te laten weten dat dit nooit meer zal gebeuren. Helaas loopt het meestal uit op ontslag.

2. Een verstoorde arbeidsrelatie

Soms klikt het niet met je werkgever. Een lastige situatie, want je zult veel met hem/haar te maken hebben. Loopt het contact een beetje stroef, dan is er natuurlijk niet zoveel aan de hand. Loopt het uit op een ruzie of zijn er bijvoorbeeld scheldpartijen, dan heb je het over een ernstig verstoorde arbeidsrelatie of arbeidsconflict. Met de term “ernstig” wordt bedoeld dat er sprake moet zijn van een incident of een langer lopende onwerkbare situatie waardoor samenwerking niet goed meer mogelijk is. Dit is misschien met een mediator nog op te lossen, maar in de meeste gevallen zal de werkgever besluiten om je te ontslaan. Hieraan vooraf gaat vaak een non-actiefstelling om de zaak niet te laten escaleren.

3. Conflicten tussen werknemers onderling

Natuurlijk kan het ook zijn dat je totaal niet met een collega overweg kan. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar als dit ervoor zorgt dat het hele bedrijf er last van heeft, kan de werkgever besluiten om je op non-actief te stellen. Een conflict kan uitlopen op beledigingen en geweld. Ook in dit geval kan mediation een oplossing bieden, maar helaas lukt dit lang niet altijd.

4. Als er onderzoek moet worden gedaan

Soms heb je als werkgever vermoedens dat een werknemer bijvoorbeeld gestolen heeft of zich schuldig heeft gemaakt aan fraude. Voor je iemand om die reden kan ontslaan, zul je eerst met bewijzen moeten komen. Om bewijzen te vinden is onderzoek nodig. Verdenkt de werkgever jou ergens van dan heeft hij/zij dus tijd nodig om dit te onderzoeken. Gedurende het onderzoek kan je op non-actief gesteld worden. Blijkt uit het onderzoek dat je inderdaad schuldig bent, dan kan de werkgever besluiten om je te ontslaan.

5. Veranderingen binnen het bedrijf

Verandert er iets belangrijks binnen het bedrijf, waardoor het werk helemaal anders wordt of bijvoorbeeld wegvalt, dan kan dit ook een goede reden zijn om werknemers op non-actief te stellen tot het ontslag helemaal geregeld is.

6. Slecht functioneren of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Is de werkgever van mening dat jij niet goed functioneert en dat dit een gevaar vormt voor het bedrijf, dan is dat een goede reden voor een non-actiefstelling. Hetzelfde geldt voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid wanneer dit ervoor zorgt dat een deel van het werk stil komt te liggen of als anderen hier last van krijgen. Je kunt alleen om deze redenen op non-actief gesteld worden als jouw functioneren de bedrijfsvoering in gevaar brengt.

Besluit je dit aan te vechten, dan zal de werkgever moeten kunnen aantonen dat je al meerdere keren op de hoogte bent gesteld van de problemen die er zijn en dat de werkgever je ook de mogelijkheid heeft geboden te verbeteren.

7. Verwijtbaar gedrag

Als je op non-actief wordt gesteld vanwege verwijtbaar gedrag, is de kans heel groot dat de werkgever tot ontslag overgaat. Pas hierbij goed op dat je wel je recht op een WW-uitkering kunt behouden. Een arbeidsjurist kan ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uitkomt.

Op non-actiefstelling en schorsing (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 6465

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.